Bitcoin ve Kripto Para Nedir? Ne Demektir?

Paylaş:


2008 yılında Amerika’da Lehmann Brothers Bankasının batmasıyla başlayan Mortgage Krizinin etkisi küresel anlamda hissedilince hanehalklarının,Merkez bankalarına ve para birimlerine olan güvenini azalmıştır. Parasal sistemlerin aksadığı bu ortamda 2008 yılında ilk kripto para Bitcoin ortaya çıkmıştır.Peki bu kripto para nedir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz.Kripto para; Hiçbir merkezi otoriteye bağlı kalmadan herhangi bir merkez bankası tarafından üretimi olmayan, dolar,euro,lira gibi fiziksel bir yapısı olmayan teknolojik bir para birimidir.




1.Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kripto para blok bir zincirde açık kaynak kullanılarak ,madenci adı verilen bir programda bilgisayar vasıtasıyla blok zincir yazılımı kullanılarak,veri tabanında saklı olan bilgilerin şifreleme algoritmalarıyla ortaya çıkarılmasıdır. Günümüzde kripto paraların öncüsü Bitcoinlerdir, Bitcoin gibi birçok sanal para birimi bulunmuş olsada tüm bu coinlerin alt yapısı Bitcoindir.

2.Bitcoin Nedir? Kullanım Alanları ve Kolaylıkları Nelerdir?

İlk Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakomoto adlı kullanıcı tarafından ortaya çıkarılmıştır ve yaptığı açıklamada kendisinin yeni birşey icat etmediği günümüze kadar süre gelen teknoloji ve algoritma yazılımlarını compact hale getirdiğini söylemiştir ve çalışmalarının devamını getirmemiştir, bu açıdan Bitcoinin çıkış noktasının Anonim olduğunu söyleyebiliriz.Bitcoin ilk yıllarda üretimi kolay olsada günümüzde 12.5 Bitcoin kazanabilmek için 16 haneli bir algoritmayı çözmek gerekmektedir.Günümüzde piyasada 16-17 milyon arasında Bitcoin bulunmaktadır. 15 Şubat 2018 tarihli bir bitcoinin 10.023,66 USD değerindedir.
Bitcoin günümüzde internet üzerinde yaptığımız bütün alışverişlerde kullanılabilmektedir,kullanım alanı oldukça yaygındır,Resmi olarak futbolcu transferinde dahi kullanılmıştır(SakaryaSpor).Fiziksel olarak bir alan kullanılmadığı için oldukça hızlı bir şekilde Bitcoinleri başka bir kişinin sanal hesabına yollayabilirsiniz, herhangi bir aracı kullanılmadığı için bankacılık sisteminde EFT, virman ,havale gibi ücretlendirmeler olmadan kolaylıkla bitcoinler kişilerin sanal hesaplarına aktarılabilir. Dolar,Euro,Türk Lirası gibi para birimleri ile takas edilebilir.İnternet ortamında kendinize ait sanal hesabınızla,Bitcoin ve alt türleri olan coinleri bütçeniz doğrultusunda satın alabilirsiniz,bu anlamda kullanımı yasal olan siteler mevcuttur.
Bitcoin herhangi bir merkez bankasına yada bir devlete ait olmadığı için, oluşacak bir ekonomik krizden etkilenmez bu açıdan bakıldığı zaman güvenilir bir yatırım aracı olarak kullanılabilir.
Bitcoinlerin transfer işlemlerinin denetlenebileceği herhangi bir devlet kuruluşu olmadığı için yasa dışı işlerde finans kaynağı olarak kullanılabilmektedir. Vergiden muaflanmak isteyen,kara para aklamak isteyen kişilerce gün geçtikçe talep gördüğü için piyasada az bulunması sebebiyle değeri sürekli bir artış sergilemektedir.Spekülatif ve tam bilgiye sahip olmadan iktisatta terkip hatası olarak adlandırılan durumun içine düştüğü için geçtimiz aylarda bitcoinin gerçek değerinin çok daha üstünde seyrettiği gözlemlenmiştir,şuan ki durumu spekülatif etkiden uzak normal bir değerde seyrettiğini söyleyebiliriz.

3.Bitcoin Bir Yatırım Aracı Olarak Kullanılabilir Mi?

Evet bitcoin bir yatırım aracı olarak günümüzde kullanılabilir lakin bu işe ayırabileceğiniz ciddi bir zamanınız olmak zorundadır.Piyasalardaki anlık dalgalanmaları heran görebilmeli ve sezebilmelisiniz.Yatırımınızı yapmadan önce muhakkak kar maksimizasyonunuzu kısa vade de mi yoksa uzun vadede mi olacağını tespit etmek zorundasınız. Yatırımınızı asla terkip hatasına düşerek yapmayın,tam bilgiye ulaşmadan kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmayın. Kısa vadede bir kazanç sağlamak istiyorsanız birden fazla coine yatırıp yapabilirsiniz tek bir coin üstünden yatırımınızı yapmak yerine,birkaç coin üzerinden yatırım yaparak riskinizi daha aza indirmiş olup,kazancınızı daha garanti altına alabilirsiniz.(Buradaki amaç maksimum faydaya ulaşmak değil, daha az kazanmış olursunuz lakin daha az risk teşkil eder) Uzun vadede yatırım yapmak istiyorsanız yaptığınız yatırımınızı yaptıktıktan sonra,hiç yatırım yapmamış gibi davranın piyasadaki dalgalanmaları sürekli takip ederek paniğe kapılabilirsiniz.Bitcoin her ne kadar uluslar arası yada bölgesel bir kuruma bağlı olmasada içerdiği protokollerle oldukça güvenilir bir yatırım aracıdır.Sanal hesabınızın şifresini bir başka kişiyle paylaşmadığınız ya da kullanmakta olduğunuz bilgisayarınızın hacklenmediği bir durumda hesabınızın başka bir kişi tarafından ele geçirilmesi mümkün değildir,Bitcoin sisteminde bu açıdan herhangi bir güvenlik açığı içermez.Bitcoinlerin hileli bir şekilde üretilmesi mümkün olmadığı için fiziksel olarak kullandığımız paralar gibi sahtesi yapılmamaktadır.

10 yorum:

  1. Bitcoin konusunda pek bilgi sahibi olmayan ben sayenizde bilgi sahibi oldum çok teşekkür ediyorum elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz teşekkür ederiz yeni yayınlarımızda bekleriz :)

      Sil
  2. Eline sağlık kardesim cok guzel yazi olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolun ilgin için teşşekür ederim kardeşim :)

      Sil
  3. ramo kardesin seninle16 Şubat 2018 02:08

    güzel aydınlatıcı olmuş gayet başarılı :) devamı gelir inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz değerli okurlarımız olduğu sürece elimizden geleni yaparız :)

      Sil
  4. Bu kadar ayrıntılı yazıp bizi aydınlattığın için teşekkürler, iyi çalışmalar devamını bekliyoruz..

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:

    1- Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    2- Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    3- Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    4- Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi

    YanıtlaSil